To je hrozný, nám ta doba úplně uniká

Rostislav Jakoubek

Sociální pracovník v Lifetool

Osud tomu chtěl, že jsem začal před šesti lety pracovat ve službě Lifetool, která pomáhá seniorům a lidem s postižením komunikovat se svým okolím. Využívá k tomu různé technické, digitální a elektrotechnické komunikační vychytávky.

Dělám také skupinové kurzy, kde se senioři učí, jak pracovat s tabletem. Hodně se k tomu přidávají i chytré mobily, které má čím dál víc našich klientů. A to mě hodně baví. 

Na první hodině nám všichni říkají: „To je hrozný, nám ta doba úplně uniká.“ A jsou frustrovaní, nešťastní a odevzdaní tomu, že je doba rychlá a oni ji nestíhají. A my jim půjčíme tablet, nebo si donesou svůj, ukážeme, kde se co zapíná a vypíná, představíme jim různé mobilní aplikace a ukážeme, jak je používat.

A po deseti lekcích nám odcházejí úplně rozzáření. Najednou se totiž vyrovnají svým vnoučatům, umí skypovat a posílat fotky přes WhatsApp. Dokážou si najít kontakty na doktory, pustí si seriál a přečtou zprávy. A někteří se po internetu i seznamují. Není to nějak často, ale děje se to. 

V kurzech se věnujeme také bezpečnosti na internetu. Říkáme si, co jsou to fake news a jak je rozpoznat, co je to spam a vir. Všem totiž chodí nějaké zprávy, tak je fajn vědět, co raději neotvírat. 

Vystudoval jsem sociální práci a jako zaměstnanec jsem prošel řadou sociálních služeb. Protože mě ale vždycky bavilo i IT, je skvělé, že dnes pracuju někde, kde můžu tyhle dvě oblasti propojit.

I malý dar nám dodá hodně síly a pomůže potřebným. Přispějte nám. Děkujeme i za naše klienty. Pomáháme dál v každé situaci.