Je neúspěchů více než úspěchů?

Andrea Bendíková

Sociální pracovnice v nízkoprahovém klubu

Kdysi jsem se s kamarádama poflakovala venku, chodila do parku a nevěděla, co se sebou. Pak se ale otevřel nízkoprahovej klub Kruháč. Bylo to něco novýho, vevnitř to vypadalo dobře, tak jsme tam šli. Bylo mi deset. 

Všichni pracovníci na nás byli moc milí a taky tam měli počítače, který jsme mohli využívat. To pro nás byla velká vzácnost. Zalíbilo se nám tam. 

Hodně mě tam motivovali ke studiu. Dokonce jsem se dostala na střední školu a odmaturovala. A to bylo velký. Romové v mém okolí na střední školy totiž nechodili. 

Romské děti se obecně bojí hlásit na školy, a to jen proto, že jsou Romové. Ale já je vždycky podporuju v tom, aby to alespoň zkusili. Říkám jim: „Jasně, někdy je to těžký, ale dá se to zvládnout.“ A když vidí, že já jsem to zvládla, tak se třeba bojí míň a zkusí to. 

Po maturitě mi pak v Kruháči nabídli práci kontaktního pracovníka. To pro mě byla úplně nová role. Najednou jsem už nebyla klientem ani dobrovolníkem, ale měla jsem zodpovědnost. A bylo dost těžký si to v hlavě přenastavit. 

Moje dny v Kruháči ale rozhodně nejsou zalitý sluncem. Neúspěchů je totiž víc než úspěchů. Běžně se stává, že s jedním klientem trávíte hodiny a hodiny času a on si ani za rok nezapamatuje na hodinách čtvrt, půl, třičtvrtě, celá. Ale vaší prací je ho to pořád dokola učit, i když nevidíte výsledky.

Pořád se nám stává, že někoho podporujeme ve studiu, zajišťujeme mu doučování, pomáháme s přípravou na maturitu a on nakonec k té maturitní zkoušce nepřijde. Nebo s ním chodíme po úřadech, pomáháme mu ledasco řešit, a když už zbývá poslední krok, vůbec se neukáže. Kdo nemá trpělivost, ten se z toho zblázní. Ti ostatní si řeknou: „No nic, stalo se, jedeme dál.“ Bez trpělivosti to prostě nejde. 

Práce s dětma, který tápou a hledají podporu, má podle mě obrovskej smysl. Mohla bych sedět v kanceláři a hrabat se v administrativě, v tom bych ale naplnění nenašla. To, co je podle mě klíčový, je tyhle děti potkávat, mluvit s nima a snažit se je pochopit. A nabídnout jim třeba nějakou alternativu.

I malý dar nám dodá hodně síly a pomůže potřebným. Přispějte nám. Děkujeme i za naše klienty. Pomáháme dál v každé situaci.