Ptají se mě, k čemu takovej kluk je?

Roman Hajšman

Ředitel projektu pro zaměstnávání lidí s postižením

Přijde mi fajn, že se někteří z našich lidí uplatní na trhu práce, a to hlavně v restauracích, ale i v různých fastfoodech. Můžou dělat pomocný práce. Sice pracují pomaleji, když ale ví, co přesně mají dělat, zvládnou to. Nebo třeba v domovech pro seniory zalívají kytky a tak. A to je skvělý.

Naším nejnovějším projektem je Ekozahrada Raková. Důvodem, proč jsme se rozhodli ji mít, byla restaurace Kačaba, náš první podnik, kde pracujou lidi s postižením. Spočítali jsme si totiž, že ročně zpracujeme zeleniny za půl milionu, a hned nás napadlo: „To si snad dokážeme vypěstovat sami, ne? A v biokvalitě. Pár lidem s hendikepem tím taky dáme práci.“ A tak teď máme pronajatý tři hektary půdy.

Největší sranda na tom je, že vůbec nerozumím zemědělství. Jsem městskej kluk. A tak tam pracuju a nechávám si radit od zkušenějších. Pro zaměstnance ale potřebujeme nějaký zázemí, tak jsme koupili i statek. Jenže je neobyvatelnej a musíme ho zrekonstruovat. To bude takových deset milionů.

Na Ekozahradě třeba pracuje kluk s autismem. Dělá různý lehčí práce. Občas se mě někdo zeptá, k čemu tam takovej kluk je. Faktem je, že pro něj je to asi důležitější než pro nás. Ráno totiž musí vstát, oblíct se, musí někam dojet a 4-6 hodin pracovat. No a pak dostane výplatu. 

Samozřejmě bychom to mohli dělat efektivněji a rychleji, jenže pro tohodle kluka a jeho rodinu to má obrovskej smysl. A to je prostě nejvíc.

I malý dar nám dodá hodně síly a pomůže potřebným. Přispějte nám. Děkujeme i za naše klienty. Pomáháme dál v každé situaci.